
Pelikuletako gabon horietako bat bizi nahi duzue? Ba ikusi eta entzun!
Norvegiako gabonen berezitasunetako bat etxeko txokoren batean sua eta kandelen argia piztua edkuitzearena da. Abenduaren 13an, Santa Lucia egunean, hasten dira gabonetan lehenengo ospakizunak, eta 13ko gau horretan etxeko animaliek ere, gabonetako lehen afari berezia dastatzen dute. Trentzazko otarrez, lihozko zurtoinezko koroez, eta iratxo figurez apaintzen dituzte beren etxeak norvegiarrek.
Norvegiarren mahaietan sekula ez da arrozezko morokilik falta, barruan intxaur bat ezkutaturik dutenak. Aurkitze duenak zantzu berria izango du urte berrian. Izonkina, bakailaoa, haragi-bolak, orein patea ahabiaz lagundurik, baiazko krema... da batik bat egun hauetako gastronomia, hori bai, zerbeza eta akevitt (norvegiako pattarra)-arekin janda. Afariaren ostean, Gabonetako zuhaitza argiztatzen da eta haurrak "julenisse"ren zain geratzen dira, Gabonetan "Santa Claus"-en bilakatzen den iratxoa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario